Słownik: biologia |  | |
|
 |
1. |
Baer Karl Ernst (1792-1876) |
| wybitny ros. profesor zoologii, anatomii, a przede wszystkim embriologii. Twórca teorii listków zarodkowych; odkrył, że ich pojawianie się jest właściwe dla wszystkich kręgowców. Sformułował prawo ... |
2. |
bakterie (Schizomycetes) |
| formy prokariotyczne, czyli bezjądrowe. Komórki bakteryjne otoczone są błoną plazmatyczną, ścianą komórkową (wyjątek stanowią Mycoplasmatales), niekiedy otoczką śluzową. W ... |
3. |
bakterie azotowe |
| bakterie wolno żyjące, mające zdolność przyswajania z powietrza wolnego azotu, który po ich obumarciu dostaje się do gleby w postaci chemicznie związanej, skąd może być pobierany przez rośliny ... |
4. |
bakterie brodawkowe (bakterie korzeniowe) |
| bakterie azotowe mające zdolność wiązania azotu z powietrza, żyjące w symbiozie np. z roślinami motylkowymi, u których powodują powstawanie charakterystycznych brodawek korzeniowych. B.b. ... |
5. |
bakterie celuloityczne |
| bakterie występujące w żołądku (w żwaczu) zwierząt przeżuwających, rozkładające za pomocą enzymów celulozę na składniki prostsze wykorzystywane przez organizm. Do b.c. należą ... |
6. |
bakterie denitryfikacyjne |
| bakterie działające odwrotnie niż bakterie nitryfikacyjne; żyją w wilgotnych glebach i w wodzie, rozkładają azotany do tlenków azotu lub azotu cząsteczkowego, który uchodzi do atmosfery. |
7. |
bakterie korzeniowe |
| bakterie brodawkowe. |
8. |
bakterie metanowe |
| względnie beztlenowe bakterie rozkładające związki organiczne na metan i dwutlenek węgla lub dwutlenek węgla na metan; znajdowane w bagnach, glebie, żołądku przeżuwaczy i oborniku; w żwaczu ... |
9. |
bakterie nitryfikacyjne |
| bakterie żyjące w glebie i wykorzystujące do chemosyntezy energię powstającą podczas utleniania zredukowanych związków azotowych do azotanów. Utlenianie to odbywa się w dwóch etapach i przy udziale ... |
10. |
bakterie psychrofilne |
| bakterie, dla których termopreferendum (temperatury optymalne) przypada w granicach 0-20°C. B.p. żyją w zimnych źródłach, głębokich jeziorach i morzach, rozwijają się także w produktach ... |